Uw beveiliging

De belangrijke stappen inzake beveiliging
 
Eerste fase: Te volgen organisationele maatregelen

De organisationele maatregelen verwijzen naar de goede gewoonten die aangenomen moeten worden en de maatregelen van « gezond verstand ». In tegenstelling tot de heersende opvatting gaat het hier om de belangrijkste stap van de beveiliging. Deze stap bestaat er immers in bepaalde instructies en gewoonten te doen naleven die erop gericht zijn het risico op inbraak en diefstal te beperken.
Het grote voordeel is dat deze maatregelen gratis zijn. Het nadeel is dat men ze dagelijks moet toepassen en dat vergt een zekere discipline.

Enkele voorbeelden van goede aan te nemen gewoonten :

 • In geval van afwezigheid, zelfs voor slechts 10 minuutjes, dient u deuren en ramen altijd goed op slot te doen;
 • Een goed beheer van de sleutels en van de aan te nemen gewoonten inzake vergrendeling (niet te veel sleutels in omloop);
 • Systematisch de sleutels van de sloten halen vooral indien het een gedeeltelijk beglaasde deur is;
 • De sleutels niet buiten het huis verstoppen. Het is beter om ze aan een eerlijke buur toe te vertrouwen;
 • In geval van afwezigheid, de indruk geven dat er iemand in huis aanwezig is : radio aangeschakeld, gebruik van automatische lichtschakelaars;
 • Indien het huis uitgerust is met rolluiken, is het aangeraden om ze systematisch naar beneden te laten bij afwezigheid;
 • Zorgen voor een zo groot mogelijke zichtbaarheid van uw woning : de plaatsen beperken waar een inbreker zich zou kunnen verbergen door een te dichte plantengroei te vermijden en door lichtspots te plaatsen indien nodig;
 • Geen tuinmateriaal of voorwerpen die door inbrekers gebruikt kunnen worden, laten slingeren in de tuin;
 • Geen tekens geven van de aanwezigheid van waardevolle voorwerpen in uw woning : de verpakking van de nieuwe televisie of computer vernietigen. De kartonnen doos niet zichtbaar voor de woning plaatsen;
 • Bij langdurige afwezigheid, een beroep doen op een vertrouwenspersoon om de brievenbus regelmatig leeg te komen maken;
 • Bij gebruik van een elektrische garagepoort, niet vertrekken vooraleer de poort volledig gesloten is;
 • Foto's nemen van alle makkelijk vervoerbare dure voorwerpen en de facturen ervan bijhouden. Het is mogelijk om juwelen te merken om hun identificatie in geval van diefstal te vergemakkelijken;
 • Bewaar, indien mogelijk, goederen met grote waarde - juwelen, kostbare voorwerpen - op de bank in plaats van thuis;
 • Het is ten sterkste afgeraden om grote sommen cash geld in huis te bewaren;
 • De toegangen tot computers, wifi netwerken, tablets en smartphones beveiligen door middel van voldoende complexe wachtwoorden.

 

Tweede fase : Mechanische/architecturale verstevigingsmaatregelen

Deze fase bestaat erin de toegangen tot de woning door fysieke middelen te verstevigen : deuren, ramen, kelderramen, koepels, dakgoten, hekken, poorten en ander traliewerk.

Dit heeft betrekking op :

 • De perimetrische anti-inbraak omheiningen : hekwerk, poort.
 • De buitendeuren en -ramen. Ze moeten uitgerust zijn met kwaliteitsvol inbraakwerend materiaal : meerpuntssloten, verstevigd glas, met sleutel vergrendelbare raamkrukken, plaatsing van inbraakwerende rozetten/bouwbeslag om de cilinder te beschermen, cilinder met gecodeerde sleutel, enz.
 • Een hangslot plaatsen op het tuinhuis.
 • Indien het kelderraam groot genoeg is om een persoon door te laten, dient u het aan het metselwerk te bevestigen met een ketting.

Opgelet : het is niet de bedoeling van uw huis een ondoordringbare bunker te maken maar eerder de woning veiliger te maken en toch aangenaam om in te leven voor de bewoner.

Indien uw woning/uw lokalen drie minuten weerstand bieden tegen inbraakpogingen, is de doelstelling grotendeels bereikt. We kunnen immers redelijkerwijze aannemen dat een inbreker zijn poging zal staken indien de deur of het raam hem minstens drie minuten weerstand biedt.

Derde fase : Elektronische detectiemaatregelen

Dit is de laatste fase wat betreft beveiliging. Nadat u de eerste twee fasen goed heeft toegepast, kan overwogen worden om elektronische detectiesystemen te installeren: alarm, videobewaking, automatische verlichting, videofoon, enz.
In het geval van private woningen is het niet altijd nodig om ultra geperfectioneerde systemen te laten installeren : goede gewoonten en goede mechanische verstevigingsmiddelen zullen reeds zorgen voor een goede inbraakbeveiliging. Een alarmsysteem zal, bijvoorbeeld, vooral een ontradend effect hebben indien het duidelijk zichtbaar is vanaf de straat en het veiligheidsgevoel van de inwoners versterkt.
In geval van aanwezigheid van een tuin of een koer aan de achterzijde van de woning is het evenwel ten zeerste aangeraden om verlichting uitgerust met bewegingsdetectoren te plaatsen. Dit verhoogt aanzienlijk de kansen om personen met slechte bedoelingen te detecteren.

Advies "geval per geval"

Het is belangrijk te onthouden dat, hoewel bepaalde algemene raadgevingen terzake gegeven kunnen worden, het primoridaal is om een beroep te doen op de adviseur om te kunnen genieten van gepersonaliseerde aanbevelingen.
De analyse dient immers uitgevoerd te worden in functie van de werkelijke indeling van de woning en zal slechts volledig pertinent zijn indien de adviseur diefstalpreventie zich ter plaatse begeeft om aangepaste maatregelen « geval per geval » voor te stellen.
Indien u gebruik wenst te maken van volledig GRATIS advies, aarzel dan niet en neem contact op met uw lokale adviseur.

Preventiedienst
de Mérodestraat, 331-333 - 1190 Brussel
Tel : 02 536 86 26 - GSM : 0490 66 63 17
E-mail

Brandwerende maatregelen

De adviseur diefstalpreventie kan u tevens enkele algemene aanbevelingen geven inzake brandbestrijding. Het is aangeraden beroep te doen op een gespecialiseerde dienst voor specifieke aanbevelingen : DBDMH Brussel – 02 208 81 11.
 

Afdrukken
« december 2018 »
december
ZoMaDiWoDoVrZa
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
liensfocus

Lopende werven

Publicaties

Foto's

Geef uw mening

Agenda
Pedagogische Moestuin 11-12-2018 13:30 - 16:30 — Drukkerij: Drukkerijstraat 4, Vorst
Conversatietafels Nederlands 14-12-2018 - 25-01-2019 — BLIB - Van Volxemlaan 364
Caféconcerts 1190 14-12-2018 20:00 - 23:00 — Verschillende locaties in Vorst
Kerstconcert 16-12-2018 16:00 - 18:30 — Sint-Denijskerk, Brusselsesteenweg 26
"Les Hivernales" van de Academie van Vorst 17-12-2018 - 21-12-2018 — Abdij van Vorst & School 3
Aankomende agenda-items...