Kaleidogarden, verfplanten

Een kaleidogarden, wat is dat eigenlijk? Dat is een tuin die gewijd is aan verfplanten, d.w.z. planten die worden gebruikt om textielvezels te verven en om pigmenten voor schilders te maken. In deze tuin kunnen wandelaars iets bijleren over hun geschiedenis en gebruik. Zij zullen er ook de poëtische wereld ontdekken van de beeldhouwster Tatiana Bohm, wier werken in de tuin worden tentoongesteld.

De tuin ligt aan de ingang van het Bemptpark, in een wijk waar vroeger heel wat fabriekjes stonden, waaronder ververijen, en wordt ook een plaats voor ontmoeting en uitwisselingen van botanische kennis. Het is een eerbetoon aan het prestigieuze textielverleden van Brussel. De Ververijstraat is overigens een herinnering aan deze periode.

Zodra de coronamaatregelen het toelaten, zullen er rondleidingen en workshops over planten, stoffen en verven worden georganiseerd.

De aanleg van deze kleine parel van een groenruimte werd mogelijk gemaakt dankzij het partnerschap van de gemeente met de vzw ‘Nuances de plantes’ en het fonds ‘Suzanne en Louise Matelart’, dat het project subsidieert.

Brochure: De Kaleidogarden

Meer info?  : Lydie Sollanders - 02 348 17 35 -
leefmilieu@vorst.brussels

 

Een tuin met verfplanten

Planten om te eten, te drinken, te verzorgen… en waarom niet om te kleuren?


Tot de komst van de synthetische kleurstoffen in de 19e eeuw gebruikten de schilders en de ververs onder meer planten om hun kleurenpaletten te fabriceren. In samenwerking met de Cel Duurzame Ontwikkeling nodigt de Vzw “Nuances de Plantes” u uit om te reizen in de artistieke, botanische, wetenschappelijke, historische en folkloristische wereld van de plantaardige kleurstoffen door het botanische tuintje vol verfplanten te bezoeken in de Familielaan.

Infos: Lydie Sollanders - 02 348 17 35 -
leefmilieu@vorst.brussels of op Facebook 

Afdrukken