Waterbeheer op mijn perceel
Waterbeheer is een zaak van iedereen en elkeen kan ertoe bijdragen! Het is steeds mogelijk om het regenwater op duurzame wijze te beheren en te beschermen want water is een kostbare bron: door recuperatie, infiltratie, vertraagde insijpeling. Uiteraard verschillen de kenmerken van elk perceel.
Dat is de reden waarom de Gemeente Vorst aan Infra Services de opdracht heeft gegeven om eind 2017 de mogelijkheden te bestuderen die bestaan op vlak van beheer van het regenwater op elk van de percelen in de perimeter van het Duurzame Wijkcontract Abdij.
De onderstaande kaart verdeelt de percelen in vijf categorieën die overeenstemmen met de mogelijkheden van elk van de percelen.
In functie van de categorie kan u de specifieke fiche raadplegen die overeenstemt met uw perceel:
zeer gunstige percelen |
gunstige percelen |
gemengde percelen |
volledig ondoorlaatbare percelen |
volledig bebouwde percelen |
Vervolgens kan u zich wenden tot de geschikte technische fiches in functie van uw context. De technische fiches hebben betrekking op
- de aanleg van regentuinen en van landschapsvijvers,
- de waterladders,
- de ingegraven voorzieningen,
- het doordringbaar maken of
- de recuperatie van het regenwater.
Bijvoorbeeld: indien uw goed zich bevindt in een perceel uit de categorie « zeer gunstig », zal het voor u mogelijk zijn een regentuin, een landschapsvijver of waterladders te installeren. U kan ook de doorlaatbaarheid van uw perceel verhogen of het regenwater recupereren om het toilet door te spoelen of uw tuin te gieten.
Indien u woont op een "volledig bebouwd perceel", kan u een regenwatertank installeren of in bepaalde gevallen een groendak plaatsen.
Om u lastige berekeningen te besparen, werd het volume van de vertraagde lozing en de oppervlakte van de installatie reeds berekend.
In de tabel vindt u uw adres, de overeenstemmende kleurcode of categorie, het te beheren volume en een « vork » van de investeringskosten.
Bijvoorbeeld: De Gemeente zal erover waken om tijdens de renovatie van haar gebouw gelegen Abdissenstraat 15 rekening te houden met de integratie van een doordacht regenwaterbeheer. Zo weten we alvast dat voor een actieve oppervlakte van 191,1m², het op te slagen volume 4,8m³ bedraagt en de kosten van de werken kunnen worden geraamd tussen 380€ en 860€ afhankelijk van de gekozen inrichtingen.
In 2018 kan u genieten van de gemeentelijke premies om een regenwatertank te installeren of de doordringbaarheid binnen een huizenblok te verbeteren in het kader van het Duurzame Wijkcontract Abdij.
Voor meer inlichtingen vindt u het volledige verslag van de studie hier.