Het Stadion van Union Sint-Gillis

De geschiedenis van het voetbalterrein van Union Sint-Gillis of Joseph Mariën Stadion.

Iedereen kent het uitstekende theaterstuk "Bossemans et Coppenolle" waar de supporters van Union zich soms heel heftig verzetten tegen de supporters van de  "Deeeering" (Daring) !

We beperken ons ertoe om u de oorsprong en de evolutie van dit stadion te vertellen dat, hoewel het om een club uit Sint-Gillis gaat, gelegen is in Vorst, Brusselsesteenweg, 223.

Op 1 november 1897 sticht een handjevol jongeren, voetballiefhebbers, de Union Sint-Gillis en speelt op het toekomstige Van Meenenplein waar zich momenteel het Gemeentehuis van Sint-Gillis bevindt.

Vanaf 1898-1899 mochten ze op een grasveld gelegen achter de wielerbaan van het Ter Kamerenbos spelen.

Aangezien Union zich voortdurend verbeterde en ontwikkelde, klom de ploeg op naar eerste Divisie in de jaren 1900-1901.  In de loop van het seizoen 1903-1904 werd Union Kampioen van België en haalde het overwinningen binnen ondermeer in Frankrijk en in Nederland.

Na meerdere succesvolle jaren kende Union Sint-Gillis een minder roemrijke periode maar het begon er weer bovenop te komen rond 1932-1935, onder het Voorzitterschap van Joseph Mariën die helaas in 1933 overleed en naar wie het Stadion voortaan genoemd werd.Tijdens de jaren 1932 tot 1935 speelden de "Onoverwinbare Kampioenen" 60 matchen na elkaar, zonder één nederlaag te kennen.

Na in verschillende stadions gespeeld te hebben en aangezien Union in de Joseph Bensstraat  (voormalige  "Vorststraat") slechts een beperkte ruimte had, gaf de Koninklijke Schenking de Club de toestemming om te beschikken over een braakliggend terrein van 2.5 Ha gelegen onder aan het Dudenpark en dit, voor een periode van 30 jaar.

Op 14 september 1919 werden de nieuwe sportinstallaties officieel geopend in aanwezigheid van de toekomstige Koning Leopold III. Als aanloop tot de galamatch tegen Milan Club werden er gymnastiekdemonstraties en atletiekproeven aan het publiek voorgesteld.

Toen de uitbreiding van het stadion in 1923 ernstig overwogen werd, moeten de projecten stopgezet worden want er is sprake van om er het nieuwe Gemeentehuis te bouwen.  Onder enorme druk, zowel van de sportlui als van de Vorstse bevolking, ziet de Heer Léon Wielemans, toen Schepen van Werken, definitief af van het idee en het nieuwe Gemeentehuis wordt op de plaats van het voormalige gebouwd !

De bouwwerken van het nieuwe stadion begonnen in 1926 en gingen in volle vaart vooruit : eerste steenlegging op 3 mei, einde van de werken op 26 augustus en officiële opening van de nieuwe installaties op 29 augustus 1926 in aanwezigheid van Prins Karel !


Het gebouw, in "Art Deco" stijl werd getekend door Albert Callewaert, de uitgebeitelde panelen in de gevel werden gecreëerd door Oscar De Clerck en de bouwwerken werden uitgevoerd door de ondernemer René Gillion.

Het terrein werd geklasseerd in 1973, tezelfdertijd als het Dudenpark ; de gebouwen werden geklasseerd in 2009.

Laten we niet vergeten dat naast het voetbal ook de atletiek er met succes beoefend werd.

Er worden bovendien ook schoolfeesten georganiseerd ; gymnastiek, dans, enz. soms onder de meedogenloze zon van de maand juni waarbij er, ondermeer tijdens de lange repetities, nogal wat kinderen flauwvallen of een zonnesteek oplopen.


We kunnen hier nog vermelden dat het vierkante gebouw, bovenaan de tribune, het huis was van de familie Mosselman du Chenoy, eigenaar van het park voor de familie Duden.
Laure Mosselman was getrouwd met Prins Ruffo di Calabria.  Het waren de grootouders van de Koningin Paola.

Om af te sluiten willen we de sportlui van Union, ook "Gars de la Butte" genoemd, een zonnige toekomst toewensen !

Afdrukken